söndag 31 oktober 2010

Inspelning: Bits och KHz, vad tusan snackar de om egentligen?

Du kanske har hört talas om bits och KHz när man snackar om inspelningar av sång och akustiska instrument, och undrat vad tusan de snackar om egentligen.

Jo, så här är det: Mätindelningen för ett enda mättillfälle av en insignal mäts i tal som består av ett visst antal bits, och hur många sådana mättillfällen man gör per sekund mäts i KHz. Bits är databitar och Hz är Hertz, K står för Kilo, dvs tusental.

Men det var ju fortfarande en lite svårförståerlig beskrivning. Vi gör så här istället:

Tänk dig en termometer, som har en skala på 0-100 grader och kan mäta 0,1 graders skillnad. Den har en mätindelning på 1000 delar (1000 * 0,1 grader = 100 grader), dvs den kan visa temperatur med 1000 olika värden (t.ex 34.1 grader, 52.7 grader, 13.0 grader, osv). Mätindelningen är alltså vilken noggrannhet termometern kan mäta med.
Det är samma sak med mätindelningen som mäts i tal som består av ett visst antal bits. Antalet bits säger egentligen bara på ett annat sätt hur många värden, delar, som kan mätas. 8-bit ger 256 värden, 16-bit ger 65 536 värden och 24-bit ger 16.8 miljoner värden. Noggrannheten ökar alltså med antalet bit.
Så om man säger att man spelar in med 24-bit, så motsvarar det i vårt termometer-exempel att termometern klarar av att visa 16.8 miljoner värden mellan 0 och 100 grader, istället för 1000 värden. Hänger du med?

Hur är det med Hertzen då? Jo, tänk dig termometern igen. Mätindelningen visar dig hur noga termometern visar temperaturen varje gång du kollar temperaturen. Tänk dig nu att du bestämmer dig för att hålla koll på temperaturens svängningar under en dag. Du bestämmer dig för att gå och kolla temperaturen på termometern 1 gång i timmen och skriva ner mätvärdet för varje timme på en lista. Varje tillfälle du kollar temperaturen, motsvarar i inspelningsvärlden ett mättillfälle som jag skrev om ovan. KHz-talet i musikvärlden visar hur många sådana mättillfällen som görs varje sekund när man spelar in. Mätvärdet för varenda mättillfälle sparas undan, precis som när du själv skrev ner mätvärdena för temperaturen när du i exemplet gick och kollade efter ett mätvärde i timmen. Enda skillnaden är att inspelningens mätvärden inte skrivs ner för hand på papper, utan av program ner på något elektroniskt minne, t.ex en hårddisk.

Så, om jag spelar in en sång i 24-bit och 44.1 KHz, så betyder det att jag spelar in sången med en noggrannhet på 16.8 miljoner delar, 44100 gånger i sekunden.

Hängde du med? Fråga gärna annars.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar