onsdag 20 oktober 2010

Värderingar

Vi människor har en hög med värderingar inombords, värderingar som säger oss vad vi ska tycka om olika saker. Det handlar om vilket värde omvärlden har för oss. Men var kommer värderingarna ifrån, och vad är det som säger att de är rätt?

Värderingar är ett sätt att strukturera upp livet. Allt får ett värde, och våra åsikter baseras på det. Men vad är det som bestämmer att just dina eller mina värderingar är rätt? Vad är egentligen rätt? Ja det är ett problem, för begreppet rätt definieras av värderingar.

Det är ju nämligen så att begreppet rätt har helt olika uttryck i olika kulturer. I vissa kulturer är t.ex kvinnan och mannen jämställda med varandra, medan i andra kulturer så är kvinnan underställd mannen. Den ena kulturen tittar på den andra genom sina värderingsglasögon och konstaterar att den andra kulturen är minsann helt galen. Likadant tvärt om.

Så vad är det som egentligen bestämmer våra värderingar? Är det vi själva, eller vår omgivning, eller både och? Vilka värderingar är egentligen "rätt"?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar