tisdag 12 oktober 2010

Värdet av en människa

"Du ska inte tro att du är något"

Jantelagen



Människans värde är ett enkelt begrepp, men omgärdat med så otroligt starka styrkrafter. En del ser sig som sämre och så mindre värda än andra, eller rentav som maskar när de jämför sig själv med andra. En del ser sig som bättre och så mer värda än andra, eller t.o.m som gudar i jämförelse.

Egentligen är det rent vansinne.

Människor blandar ihop sina förmågor, kunskaper, rastillhörighet, utseende och annat med ett värde som egentligen baseras på vår existens.

Varje människa är lika mycket värd för vad de är, inte för vad de gör eller kan. Det som är absolut viktigast här är att människans "är" inte baseras på genetiska egenskaper (t.ex rastillhörlighet, utseende, etc), utan på vår existens som egna individer. Just det, vi är egna. Vi delar inte varandras personligheter. Dessutom är vi unika, ingen av oss är exakt likadan som någon annan.

Vad du gör eller kan, ger bara värde till just det du gör eller kan (t.ex sport, karriär, etc). Genetiska egenskaper ger bara olika förutsättningar. Men det är inte alls samma sak som vad du är värd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar