lördag 1 januari 2011

Att älska "de oälskvärda"

Du kanske har stött på människor i ditt liv som du känner att de går ju bara inte att älska. De sårar dig ständigt, snackar skit om dig, är omöjliga att prata vett med eller rentav skadar dig fysiskt. Men hur gör man om man ändå vill hjälpa dem i livet, trots att de verkar så omöjliga?

För det första, om du känner att du bara inte klarar av dem eller inte orkar med dem mer, så lämna dem istället. Men inte med hat, utan i frid. Du kan inte styra vad de väljer att göra, men du kan styra vad du själv väljer att göra. Det gör ingen något bra om du bränner ut dig själv på att försöka hjälpa om du inte känner att du kan eller klarar av det. Kanske du kan hitta någon annan som klarar av dem?

Tänk så här: Folk är inte mindre värda bara för att du upplever dem som otroligt jobbiga, de behöver bara hjälp att komma på en bättre väg i livet. Men kom ihåg, du kan aldrig tvinga någon på rätt väg i livet, de måste få välja själva! Och det kan hända att man får ge dem hintar och ge dem kärlek väldigt länge, innan de visar något på ytan att de väljer en bättre väg. Och en del kanske aldrig kommer välja en annan väg än den dom går på.

Om du istället känner att du orkar och vill fortsätta hjälpa dem i livet, så satsa först på att se förbi handlingarna som de gör och försök att se dem som personer som behöver kärlek. För det behöver de.

Men hur hjälper man då? Här kan jag bara ge ett exempel, det finns ingen mall som man kan gå efter. Alla är vi ju olika.

Ett exempel: Om du har en vän som missbrukar och ofta kommer till dig för att låna pengar (som sägs ska vara till mat, kläder, etc), så behöver du kolla om vännen använder pengarna till sånt, eller till sitt missbruk. Är det så, så kan du välja att inte låna ut pengar och berätta varför, eller helt enkelt föreslå att ni går och handlar mat o kläder tillsammans som du betalar. Varför? Jo, missbruket hjälper dom inte, och det är inte så säkert att de själva klarar av att ta sig ur det. Men det går inte bara att klippa av det, kanske för några få, men inte för alla. Så det första steget är att visa att du älskar dem genom vad du gör. Här kan det bli svårt, för de kanske blir arga om de inte får pengar till sitt missbruk. Men det får stå för dem, det är inte ditt val, utan deras eget. Men stanna inte där. Se vad mer du kan göra: Vill vännen bli av med sitt missbruk? Erbjud i så fall vännen att följa med till socialens missbruksenhet, RIA, eller något annat bra ställe där man har bra kunskaper om missbruk. Men kom ihåg, du kan inte tvinga! Vännen måste få välja själv.

En sak som är otroligt viktig, är att visa vännen att du bryr dig om honom/henne och att det är därför du gör som du gör och att du inte bara försöker styra och kontrollera honom/henne. Jag tror nämligen att den som börjar förstå att hon/han faktiskt är älskad, också vågar börja lita på den som älskar.

Ibland går det sakta och ibland går det fort, och när det går sakta framåt så behövs det tålamod.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar