onsdag 3 november 2010

Allt handlar om det inre: De tre grundinställningarna

Hur mår vi egentligen? Allt handlar om människans inre. Hur det är ställt med oss. Våra tankar styr våra handlingar och vårt mående. Många av våra tankar kommer av våra grundinställningar, som formas av vad vi varit med om i livet. Jag har hört talas om att genetiska faktorer påverkar också, men jag tror att den påverkan bara avgör  hur kraftigt vi påverkas av yttre faktorer. Alla påverkas vi av yttre faktorer, en del är mer motståndskraftiga, andra är mindre motståndskraftiga mot dem. Våra grundläggande inställningar grundas när vi är mindre, innan vi blivit vuxna.  

Det är därför det är så svårt att ändra de viktigaste grundinställningarna inuti dig: Värdebilden, omgivningsbilden och kärleksbilden.

Värdebilden är den bild du har om ditt eget värde, vad du är värd. Den påverkar din självbild och ditt självförtroende.

Omgivningsbilden är den bild du har av omgivningen. Människorna runtomkring dig, människor och folkgrupper runtom i världen. Likaså av allt annat liv.

Kärleksbilden är den bild du har om vad kärlek och trygghet är. Den här bilden är viktigast, för den är basen för värdebilden och omgivningsbilden.

Om kärleksbilden är skev, blir de andra två grundbilderna också det.

Dom här grundinställningarna påverkar allt annat väsentligt i ditt liv: Hur du mår, agerar i och lever ditt liv.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar